Dr. Tóth kissé előregörnyedve jegyzeteibe temetkezett. Ilyenkor megszűnt számára a külvilág, összehúzott szemöldökkel kizárólag gondolataira koncentrált. Még kedvenc rap énekese, Eminem sem tudta figyelmét elterelni.
Már hosszabb ideje foglalkoztatta egy újszerű koncepció, mely szellemesen kötötte össze az utolsó előtti azték uralkodó fia, Taz`Ta Zopuclach rejtélyes eltűnését a 13. századi németalföldi lókereskedők a Nagy Lebernyegbe vetett mindeddig megmagyarázhatatlan babonás hitével, valamint Kovács Tihamér alsóbábonyi esperes természetellenesen kifinomult ízérzékelő képességével. Az esperesről többek között az a legenda járta, hogy négyszáz féle májashurkás tálat végigkóstolva tökéletes biztonsággal választotta ki a tarka mangalicából készítettet.
Dr. Tóth elméletének gyújtópontjában egy különös, az évezredek homályában el-eltűnő alak, a Bolond Királyfi állt. Senki sem ismeri származását és a krónikák sem adnak hírt róla. Tóth professzor is mintegy véletlenül szerzett tudomást a sejtelmes figuráról, miután egy rapműsor közben elszunnyadva különös álmot látott.
Álmában sánta varjú képében egyszercsak vállára rebbent a sajóbábonyi esperes. Vele korábban már találkozott egyszer, egy a májashurka népies elkészítésének fortélyait tárgyaló éjjeli dokumnetumfilm sorozatban.
- Hogy vagy Tóth? - szólt a varjú-esperes. - Most kikapom a szemed!
- Ne mán! - váltott hirtelen népiesre a professzor. - Mit vétettem néked jó esperes-varjú?
- Nem értem miért szólítasz esperesnek, de szerencséd van. Megkegyelmezek neked, ha válaszolsz egy kérdésemre - károgta a varjú.
- Kérdezz, csak ne legyen nehéz. Szegény professszor vagyok. - rebegte Dr. Tóth.
- Rendben - csapott egyet szárnyával a varjú. Hogy hívták az utolsó előtti azték uralkodó fiát? Annyit segítek, hogy rejtélyes körülmények között tűnt el.
- Taz`Ta Zopuclick - válaszolta kissé bizonytalanul Dr. Tóth.
- Az utolsó szótagot eltévesztetted - diadalmaskodott a varjú, s ezzel kikapta a professzor bal szemét.
- A másik szemed világát meghagyom, ha utánam mondod a következő mondatot: ˝Ez az út 15 km-rel megrövidebbítendő˝  
- Mi sem könnyebb ennél! - válaszolta Dr. Tóth, - De várj csak! Mivel aljas vagy és kétszínű, nem hagyom, hogy lépre csalj. Ha kitalálod, oda-vissza mi volt a Nagy Lebernyeg fonákjára írva, akkor én is elismétlem a mondatod.
A varjú kicsit fészkelődött, majd az esperes hangján így szólt, ˝Kis erek mentén, láp sík ölén odavan a bánya rabja, jaj, Baranyában a vadonélő Kis Pálnét nem keresik.˝
Dr. Tóth azonban ezt már nem várta végig. Verejtékezve riadt fel a karosszékben. A tévében éppen vége lett az Eminem koncertnek. De hova tűnt a Bolond Királyfi?

 

Szerző: mcsaba  2010.08.20. 22:31 Szólj hozzá!

Címkék: humor abszurd egyperces

A bejegyzés trackback címe:

https://hatodiknap.blog.hu/api/trackback/id/tr542236046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Share
süti beállítások módosítása